Regulament privind organizarea, funcţionarea  si exploatarea amplasamentului "Bazin didactic de înot" - Moreni, județul Dâmbovița. 

 



CAPITOLUL  I – Noțiuni și definiții 

 

Art.1 - Amplasamentul "Bazin didactic de înot":  imobil situat la adresa: Moreni, strada 22 Decembrie 1989, nr. 119A, județul Dâmbovița, compus din construcția cu număr cadastral 73280-C1, carte funciară 73280-C1cu utilaje, instalații, dotări și bunuri mobile aferente, amplasată pe terenul intravilan, curți - construcții, Parcela nr. 1, cu suprafața 3704 mp, cu număr cadastral 73280, carte funciară 73280.

Art.2 - Amplasamentul "Bazin didactic de înot" este proprietatea privată U.A.T. Municipiului Moreni - denumit în prezentul regulament "Proprietar" - și se află în prezent în administrarea Consiliului Local al Municipiului Moreni. Municipiul Moreni, respectând scopul pentru care acest amplasament a fost realizat (activităţi sportive de înot: didactice, educative și utilizării publice) va realiza activitățile generale/specifice privind întreținerea, funcționarea și exploatarea amplasamentului împreună cu o entitate juridică privată - denumită în prezentul regulament "Operator", care are disponibilitatea, capacitatea tehnică și organizatorică, resursele, expertiza tehnică sportivă și capacitatea de a gestiona în cele mai bune condiții astfel de activități, în baza unui contract de asociere. 

Art.3. - Conform Contractului de asociere nr. 7432/08.06.2022 și nr. 03/08.06.222, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Moreni nr. 90/31.05.2022, Municipiul Moreni - Proprietar - realizează activitățile generale/specifice privind întreținerea curentă, funcționarea și exploatarea amplasamentului "Bazin didactic de înot" prin Operatorul - EBINSA-SPORT S.R.L., cu sediul social în Municipiul Târgoviște, strada Nicolae Dobrin, nr. 14, județul Dâmbovița, Cod Unic de înregistare 18155814, nr. de ordine în Registrul Comerțului J15/1208/2005,  reprezentat legal prin administrator Postolache Octavian –Ion.

Art.4 - Prezentul Regulament stabileşte modul de organizare,  funcționare și exploatare/utilizare a amplasamentului "Bazin didactic de înot" precum și raporturile dintre Proprietarul Municipiul Moreni - prin Operator şi Beneficiarii activităţilor organizate în cadrul acestuia cu privire la utilizarea amplasamentului, drepturile, obligaţiile şi răspunderile părţilor, în scopul desfăşurării corespunzătoare a activităţilor pentru care a fost realizat amplasamentul.

Art.5 - În incinta amplasamentului "Bazin didactic de înot" este asigurată egalitatea accesului oricărei persoane la activitățile specifice desfășurate fără deosebire de statut social ori economic, vârstă, sex, apartenenţă politică, religioasă ori etnică, cu excepția vârstei minime acceptată pentru beneficiarii activităţilor care poate fi ≥ 4 ani și cu excepția condițiilor prezentului Regulament.

Art.6 - Operatorul precizat la Art. 3 va răspunde și va asigura resursele materiale, financiare, informaţionale și umane - necesare și adecvate întreținerii curente, funcționării și exploatării (cu excepția celor care prin contractul de asociere sunt în sarcina Proprietarului) cu privire la amplasamentul: "Bazin didactic de înot"; va organiza și va răspunde de buna desfășurare a tuturor activităţilor generale/specifice care se desfăşoară în incintă; va răspunde pentru persoanele (beneficiarii) care accesează amplasamentul, de eventualele daune produse de acestea şi va prelua în folosință, conform contractului de asociere, imobilul care compune amplasamentul (construcție și teren aferent) împreună cu utilajele, instalațile, dotările și bunurile mobile aferente necesare desfăşurării activităţilor specifice pe amplasament, cu respectarea instrucţiunilor de funcționare, întreținere și exploatare a acestora puse la dispoziţie de către Proprietar - Direcția tehnică Primăria Moreni .


CAPITOLUL  II – Dispoziții generale


Art.7 - Activitățile generale/specifice care se vor desfășura în incinta amplasamentului "Bazin didactic de înot" sunt activităţi sportive de înot: didactice, educative și activități de utilizare de către publicul larg, care vor fi asigurate/organizate de Operatorul precizat la Art. 3, gratuit sau contracost - în baza tarifelor încasate de acesta de la beneficiari, tarife stabilite conform Anexei nr. 1  la prezentul regulament, astfel : 

  • Organizarea/asigurarea activităților sportive de natură didactică, socială și recreativă care vor fi oferite beneficiarilor de către Operator constând în:
    • Activități/cursuri de înot (contracost) de inițiere/perfecționare pentru copii cu vârsta ≥ 5 ani și adulți, cu punerea la dispoziție de instructor sportiv/antrenor;
    • Activități/cursuri de înot didactic (gratuite) de inițiere/perfecționare pentru elevi și preșcolari cu vârsta ≥ 5 ani, cu punerea la dispoziție de instructor sportiv/antrenor – în baza protocoalelor/tabelelor încheiate de Operator cu unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Moreni (4 ședințe/săptămână/elev/an școlar) gratuite cu excepția perioadei vacanțelor școlare);
    • Activități de înot (contracost) aquagym/aquafitness pentru beneficiari persoane fizice cu vârsta ≥ 16 ani; 
    • Activități sociale de înot (gratuite) pentru persoanele cu mobilitate redusă (PRM), indiferent de gradul dizabilității, împreună cu însoțitorii/asistenții acestora în vederea recuperării fizice și neuro-motorii în limita a 8 (opt) ore/persoană/lună, prin acordarea de gratuitate beneficiarilor la tariful de intrare în bazin;   
    • Activități de înot recreative și de agrement (contracost) - program liber cu publicul larg, în limita locurilor disponibile fără punerea la dispoziție de instructor sportiv/antrenor; 
  • Asigurarea (contracost) de către Operator a bazei materiale și organizarea desfășurării activităților de înot destinate cursurilor de inot inițiere/perfecționare cu instructor sportiv/antrenor externi și pregătirii sportive de performanță-antrenamente și cantonamente;
  • Asigurarea (contracost) de către Operator a bazei materiale și organizarea desfășurării activităților/programelor de mini-competiții sportive de înot pentru copii în vederea promovării sportului și atragerii acestora către sport;
  • Asigurarea (contracost) către Operator a bazei materiale și organizarea desfășurării activităților/programelor de competiții de înot Masters (adulti peste 25 ani) pentru promovarea și dezvoltarea turismului sportiv în Municipiul Moreni.
  • Comercializarea de către Operator (contracost conform prețurilor de pe piața liberă) de echipamente specifice practicării înotului în incinta bazinului (costume de baie, slip/short  baie,  ochelari acvatici, căști înot, papuci de baie,  prosoape, halate etc), lichide pentru hidratare (apa potabila , sucuri, etc) .

Art.8 - Operatorul poate asigura beneficiarilor cursuri de înot pentru inițiere/perfecționare numai cu instructori sportivi și antrenori proprii autorizați/atestați sau cu instructorii/antrenori autorizați/atestați externi, care vor încheia cu Operatorul contracte în acest sens.  Pentru desfășurarea orelor de înot didactic, grupurile de elevi vor fi însoţite de reprezentantul unităţii de învăţământ. Pentru asigurarea de personal, Operatorul va fi înștiințat de unitățile școlare înainte, în timp util, astfel încât să se poată mobiliza și organiza în acest sens.

 

CAPITOLUL  III – Reglementări şi obligaţii privind accesul, folosirea dotărilor şi desfăşurarea diferitelor activităţi specifice


Art.9.  -  Reglementări privind accesul.  

9.1. - Accesul Beneficiarilor în incinta amplasamentului - construcție "Bazin didactic de înot" se va face, conform Programului zilnic de funcționare (care va fi afişat într-un loc vizibil, la intrarea în incintă) prevăzut ca Anexa nr. 2, la prezentul regulament, în limita locurilor disponibile, în baza Tabelului de programări întocmit de Operator. Accesul Beneficiarilor în incinta amplasamentului în afara orelor de funcționare este interzisă și va fi considerată o încălcare a proprietății. În vederea asigurării transparenței și accesului egal al tuturor beneficiarilor la activitățile specifice care se desfășoară în incinta amplasamentului “Bazin didactic de înot”, Operatorul va posta pe site-ul propriu prezentul Regulament, astfel încât beneficiarii să cunoască activitățile, programul zilnic de funcționare, tarifele, drepturile, obligațiile, restricțiile,  sancțiunile etc.

9.2 - Având în vedere prevederile "Art. 113 din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014" pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, cu modificări și completări și "Proiectul tip – Bazin didactic de înot, Municipiul Moreni, jud. Dambovița": Numărul maxim de utilizatori ai construcției Bazin didactic de înot, este: 65 persoane/oră aflate simultan în clădire. Aplicarea și respectarea  acestei condiții revine  Operatorului și beneficiarilor. 

9.3 - Tabelul de programări întocmit de Operator va fi planificat pe zile şi ore în funcție de activitățile desfășurate, de categoria de beneficiari și de vârsta acestora. Respectarea programului de funcţionare/tabelului de programări este obligatorie pentru toate categoriile de beneficiari cărora le este permis accesul la bazin, conform prevederilor prezentului Regulament. Orice modificări ale programului/tabelului de programări vor fi aduse la cunoștința beneficiarilor după caz, prin afișare pe site-ul Operatorului, la intrarea în incintă, poștă electronică, rețea de socializare - cont creat/ă de Operator, când se consideră necesar. În cazuri excepționale sau defecțiuni tehnice, Operatorul  poate  întrerupe activitățile  parțial sau în totalitate și poate schimba Programului zilnic de funcționare și Tabelul de programări (stabilit inițial). În acest caz se va aplica clauza 11.5 din prezentul regulament.

9.4 - În cadrul Tabelul de programări întocmit de Operator se vor programa activitățile de regulă, în următoarea ordine de prioritate:

a) cursuri de inițiere/perfecționare a înotului (copii și adulți);

b) pregătirea sportivă de performanță - antrenamente  sportive de performanță și cantonamente;

c) competiții sportive;

d) activități sociale de înot în vederea recuperării fizice și neuro-motorii pentru persoane cu mobilitate redusă (PMR);

e) activități de înot recreative și de agrement - program liber cu publicul larg.

9.5 - Primăria Municipiului Moreni și Operatorul pot organiza competiţii sportive de înot. În acest caz Operatorul are dreptul modificării programului zilnic de funcționare/tabelului de programări, în funcţie de calendarul competiţional, cu informarea prealabilă a beneficiarilor conform Art. 9.2, iar în acest caz Operatorul se obligă să reprogameze în compensare activitățile neefectuate de beneficiari. Accesul publicului (spectatorilor) în timpul competiţiilor organizate se va face contracost, conform tarifului stabilit Anexa nr. 1, la prezentul regulament și va fi permis în limita locurilor disponibile.

9.6. - Accesul cu autovehicule în parcarea special amenajată a amplasamentului “Bazin didactic de înot” este permisă numai în limita locurilor disponibile, fără obturarea sau blocarea căilor de acces și numai pentru personalul de deservire al bazinului,  beneficiarii/însoțitorii beneficiarilor, fiind interzisă parcarea pe spațiul verde sau în alte locuri care nu sunt amenajate pentru această destinație. 

9.7 - Minorii cu varsta ≥ 4÷14 ani care doresc să practice activități de înot recreative și de agrement – program liber cu publicul larg fără instructor sportiv/antrenor, trebuie să fie însoțiți permanent atât în sala Bazinului didactic de înot cât și în apă de către un adult echipat corespunzător (costum de baie/slip, cască de inot, papuci de interior, etc.), care își asumă răspunderea pentru supravegherea acestora și respectarea prezentului Regulament pe toată durata perioadei în care se află în incintă.

9.8 - Accesul în Bazinul didactic de înot, precum și ieșirea din acesta se face numai pe scările special amenajate. În scopul menținerii disciplinei și a siguranței beneficiarilor, instructorul/antrenorul și personalul deservent al Operatorului au autoritate deplină, care se poate concretiza, inclusiv, prin evacuarea persoanelor care nu respectă prezentul Regulament. Instructorii şi antrenorii beneficiarilor au acces în incinta bazinului de înot doar pe perioada aprobată prin contractul încheiat cu operatorul sau în funcţie de documentul de acces.

9.9 - Intrarea în incinta Bazinului didactic de înot a cursanților de la grupele de inițiere/perfecționare (didactice sau contracost) este permisă după caz numai în prezența însoțitorilor stabiliți conform protocoalelor încheiate de Operator cu unitățile școlare, contractelor încheiate de Operator cu entitățile fizice/juridice autorizate și respectiv a instructorului/antrenorului. Aceștia au responsabilitatea ca, la terminarea programului de antrenament sau instruire să își însoțească cursanții până la ieșirea din incintă.

Insoțitorii personali ai cursanților (parinti, bunici, tutori, frati, surori, etc.) nu au acces la vestiare și/sau în sala Bazinului didactic de înot. Pentru această categorie de insoțitori vor fi organizate lunar ore deschise, prin  care pot asista la cursuri în baza invitațiilor.

Este permis accesul în zona vestiarelor și a dușurilor numai însoţitorii cursanților cu vârsta de până la 8 ani (neîmpliniți) pentru echiparea/dezechiparea minorilor, dar numai echipați cu papuci din dotarea proprie sau protecții de încălțăminte puse la dispoziție de Operator.

9.10 -  Pentru a putea practica activități sportive în incinta Bazinului didactic de înot, se recomandă ca beneficiarii, în special copiii, să nu servească mâncare cu 2-3 ore înainte față de momentul intrării în incintă.

9.11 - Orice persoană fizică sau juridică poate fi beneficiar al activităților organizate de Operator în incinta Bazinului didactic de înot în urma semnării (personal sau de către părinte/tutore/aparținător legal/reprezentant legal, etc.) a unei declarații pe propria răspundere, pusă la dispoziție de Operator, privind acceptul tuturor prevederilor stabilite prin prezentul regulament, acceptul condițiilor tehnico-materiale existente la amplasament și a condițiilor de desfășurare a activităților; și căreia Operatorul i-a acordat dreptul de acces și utilizare a amplasamentului în baza unui/unei/:

Protocol încheiat de Operator cu unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Moreni; tabel beneficiari pe grupe de vârstă/clase/grupuri, întocmit de Operator în acord cu instructorii/antrenorii vizat de conducerea unităţilor de învăţământ - în cazul activităților inițiere/perfecționare înot didactic; 

Legitimații - în cazul activităților de înot PMR (persoane cu mobilitate redusă); 

Abonamente și bon fiscal în cazul activităților de inițiere/perfecționare înot copii și adulți; 

  • Bilet intrare/Abonament și bon fiscal - în cazul activităților Aquagym/Aquafitness.
  • Contract încheiat de Operator cu persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, persoane juridice autorizate - în cazul activităților de înot - cursuri de înot cu instructor sportiv/antrenor;    
  • Contract încheiat de Operator cu Asociații sportive/Cluburi sportive afiliate Federației Române de Natație și Pentatlon Modern/Abonamente în cazul activităților de înot - antrenamente de performanță cu instructor sportiv/antrenor/abonamente;
  • Contract încheiat de Operator cu Asociații sportive/Cluburi sportive afiliate Federației Române de Natație și Pentatlon Modern/Abonamente în cazul activităților  de înot - activități de înot destinate pregătirii sportive de performanță - cantonamente cu instructor sportiv/antrenor/abonamente;
  • Contract încheiat de Operator cu Asociații sportive/Cluburi sportive afiliate Federației Române de Natație și Pentatlon Modern/persoane fizice autorizate/juridice în cazul activităților de înot destinate competițiilor sportive de înot/mini competiții sportive de înot pentru copii/competiții de înot Masters - adulți peste 25 ani;
  • Bilet intrare/Abonament și bon fiscal - în cazul activităților de înot recreative și de agrement - program liber cu publicul larg fără instructor sportiv/antrenor;
  • Invitație, pentru persoanele care participă la ore deschise de înot, fără drept de acces în apă,

Variantele de declarații, legitimaţii, invitații, bilete, abonamente şi contracte potrivit cărora va fi asigurat accesul în incinta Bazinului didactic de înot vor fi realizate de Operator, cu respectarea legislației în vigoare și a tarifelor stabilite și aprobate de către Consiliul Local al Municipiului Moreni.

Abonamentele și legitimațiile sunt valabile o lună calendaristică de la data emiterii, sunt nominale și netransmisibile.

Operatorul nu este responsabil pentru neprezentarea beneficiarului la activitațile de înot aferente abonamentului și nu returnează sau transferă suma pentru orele pierdute din motive dependente de Beneficiar. Durata abonamentului se prelungește doar în cazul în care Beneficiarul nu este apt din punct de vedere medical să realizeze activitatea de înot respectivă, acest lucru dovedindu-se prin adeverință medicală semnată și parafată de un medic specialist/medic de familie.

Înscrierea preliminară pentru activitățile de inițiere/perfecționare înot copii și adulți se va face în baza unui formular tip pus la dispozitie de Operatorul: EBINSA-SPORT S.R.L., însoțit de documentele solicitate în cuprinsul acestuia, formular care va fi pus la dispoziția beneficiarilor prin afișare pe site-ul propriu, la recepția din incinta amplasamentului "Bazin didactic de înot", poștă electronică, rețea de socializare - cont creat/ă de Operator.

9.12 - Durata unei activități de înot efective (ședință) în incinta Bazinului didactic de înot diferă în funcție de natura sa și este de regula de maxim 50 de minute (cu excepția antrenamentelor de performanță și catonamentelor care pot avea o durată de 120 minute). Beneficiarii au dreptul la acces la recepția din incinta amplasamentului și la vestiar pentru echipare/dezechipare, efectuarea circuitului igienico-sanitar cu 15 minute înainte de începerea activității (ședinței) și 15 minute după încheierea acesteia.

Ultima intrare în bazin va avea loc cu cel puţin o oră și 30 minute înainte de închiderea bazinului, iar ieşirea din apă se face cu cel puţin 30 minute înainte de închiderea bazinului.

9.13 – În vederea practicării de activități de înot în incinta Bazinului didactic de înot, toţi beneficiarii (cu excepția categoriei de beneficiari care optează pentru activități de înot recreative și de agrement - program liber cu publicul larg fără instructor sportiv/antrenor) sunt obligaţi să prezinte la recepția din incinta amplasamentului o adeverinţă medicală de la medicul de familie/după caz specialist din care să rezulte că sunt apţi pentru practicarea înotului, precum şi că nu suferă de: dermatite, dermatoze, plăgi deschise sau orice alte boli infecțioase sau transmisibile, sau orice altă boală care interzice înotul, adeverință valabilă 6 luni de la data emiterii. Adeverința va fi prezentată (în original) de beneficiari și predată persoanei desemnată de Operator la emiterea abonamentului/legitimație, etc și reînnoită, de fiecare data, la pierderea valabilității acesteia. Adeverințele medicale vor fi emise cu respectarea  prevederilor legale din domeniul prelucrării datelor cu caracter personal, a Regulamentului UE 679/2016), precum şi a legislației interne specifice. Operatorul își rezervă dreptul de a solicita actualizarea adeverinței medicale indiferent de data emiterii acesteia, la existența oricăror suspiciuni cu privire la starea de sănătate a persoanei respective și interzicerea accesului în bazin, pâna la prezentarea unei noi adeverințe.

Beneficiarii care optează pentru activități de înot recreative și de agrement – program liber cu publicul larg fără instructor sportiv/antrenor - vor completa o declarație pe propria răspundere prin care își asumă întreaga responsabilitate că sunt apţi medical pentru practicarea înotului, precum şi că nu suferă de: dermatite, dermatoze, plăgi deschise sau orice alte boli infecțioase sau transmisibile, sau orice altă boală care interzice înotul. Declarația pe propria răspundere va fi pusă la dispoziție de Operator. În cazuri excepționale, Operatorul își rezervă dreptul de a solicita și acestor beneficiari prezentarea unei adeverințe medicale de la medicul de familie/specialist, dacă există suspiciuni.


Art.10.  -  În incinta/amplasamentul Bazinului de înot didactic sunt interzise:

a) accesul persoanelor (adulți, copii) care suferă de boli infecțioase și transmisibile, prezintă plăgi deschise, micoze, dermatite, dermite, dermatoze, febră, infecția cu coronavirus, T.B.C., diaree, vărsături, hepatită, varicelă, rujeolă, oreion, scabie, furuncule, infecții ale pielii și supurații sau orice altă boală care pune în pericol sănătatea celorlaltor persoane care accesează amplasamentul. Persoanele suferinde de afecțiuni pulmonare, cardiace cronice sau alte afecțiuni grave își asumă pe deplin răspunderea în ceea ce privește utilizarea facilităților oferite în cadrul Bazinului;

b) accesul minorilor cu varsta < 14 ani neînsoțiți sau nesupravegheați;

c) accesul persoanelor recalcitrante/violente, în stare de ebrietate, sau sub influența drogurilor;

d) introducerea și consumul de băuturi alcoolice;

e) introducerea și consumul oricărui tip de alimente în zona Bazinului;

f) intrarea persoanelor la Bazin cu bomboane sau gumă de mestecat în gură, precum și oricăror alte alimente și aruncarea acestora în apă;

g) consumul de semințe;

h) accesul cu arme, de orice fel sau obiecte periculoase;

i) fumatul (în toată incinta Bazinului de înot didactic, excepție fac doar spațiile special amenajate și marcate corespunzător);

j) introducerea în incintă a animalelor, de orice fel;

k) deplasarea în ținută de stradă în perimetrul bazinului, cu excepția personalului deservent al bazinului/antrenorilor/instructorilor, și a invitaților din cadrul orelor deschise și a persoanelor fizice care au achitat ”Tarif acces spectator la compețitie” din Anexa nr. 1;

l) alergatul, jocurile imprudente sau manifestarea oricărui alt comportament care poate duce la accidentarea personală sau a celor din jur;

m) împingerea în apă a persoanelor aflate pe marginea bazinului. Operatorul nu își asumă răspunderea pentru leziunile cauzate de accidente survenite din această cauză;

n) deplasarea/înotul de pe un culoar pe altul, peste marcajul plutitor și staționarea pe acesta; săriturile în apă din alergare - Operatorul nu își asumă răspunderea pentru leziunile cauzate de accidente survenite din această cauză; staționarea pe marcajul plutitor al culoarelor;

o) săriturile în apă (de pe marginea bazinului sau de pe bloc starturi), se pot face doar dintr-o poziție statică, cu fața înspre apă, și, în mod obligatoriu, fără a deranja celelalte persoane, prin stropire sau manifestare. Aceste sărituri sunt permise numai în cadrul antrenamentelor, sub stricta supraveghere a instructorului/ antrenorului ;

p) practicarea jocurilor de agrement cu mingea, în apă sau în imediata vecinătate a bazinului; excepție face doar jocul cu mingea în cadrul antrenamentelor;

q) comportamentul sau gesturi indecente și/sau limbajul obscen, necuviincios, violența fizică, precum și conversațiile cu o tonalitate ridicată sau orice comportament care afectează confortul și integritatea fizică a celorlalți beneficiari sau a personalului administrativ al bazinului;

r) distrugerea sau sustragerea de obiecte aflate în patrimoniul bazinului;

S) Depozitarea necontrolată a deseurilor, precum și arderea sau îngroparea acestora în incinta amplasamentului.


Art.11.  -  Reglementări privind  folosirea dotărilor şi desfăşurarea diferitelor activităţi specifice

11.1 - Cursurile de iniţiere/perfecționare înot (copii/adulți)/antrenamentele sportive și de performanță care se vor desfașura în incinta Bazinului didactic de înot pot fi susţinute doar de către antrenori/instructori de înot care posedă atestatul/autorizația necesară, care au încheiat după caz, un contract/convenție legală cu Operatorul și care respectă condițiile contractuale acceptate și semnate de ambele părți.

11.2 - În vederea practicării de activități de înot (agrement, sportive, didactice, etc.) în incinta Bazinului didactic de înot, toţi beneficiarii persoane fizice (adulți/copii) sunt obligaţi să respecte îndrumările și instrucţiunile Operatorului: prin personalul deservent al bazinului, antrenorilor/instructorilor de înot, ale personalului de pază/ securitate, după caz, iar în cazul producerii unui eveniment ieșit din comun – accident, incendiu, prezența unor obiecte periculoase, etc. - să anunțe imediat personalul deservent al bazinului, pentru aplicarea masurilor care se impun.

11.3 - În cazul utilizării de către beneficiari a echipamentelor și dotărilor specifice din incinta Bazinului didactic de înot în mod neadecvat, fără respectarea îndrumărilor și instrucţiunilor Operatorului: prin personalul deservent al bazinului, antrenorilor/instructorilor de înot, ale personalului de pază/securitate, după caz, Operatorul nu va fi ținut răspunzător pentru accidentele provocate de aceștia, răspunderea revenind integral beneficiarilor în cauză.  

11.4. - În cadrul activităților de înot recreative și de agrement - program liber cu publicul larg fără instructor sportiv/antrenor, accesul minorilor cu vârsta ≥ 4 ani până la 14 ani, este permis în bazinul de înot doar însoţiţi de un adult şi supravegheaţi pe toată durata utilizării acestuia. Răspunderea pentru respectarea de către minori a regulilor de utilizare a echipamentelor și dotărilor specifice din incinta Bazinului didactic de înot revine adultului însoţitor.

11.5 - În cazuri excepţionale sau din motive tehnice, Operatorul poate întrerupe activitatea, parţial sau total. În acest caz, contravaloarea tarifului de intrare sau a oricărei activități preplătite de vreun beneficiar, nu se va putea restitui, însă se va prelungi valabilitatea activității în cauză cu o perioada egală cu cea în care activitatea a fost  întreruptă.


CAPITOLUL  IV – Obligații și atribuții

 

Art.12.  -  Obligațiile Operatorului

12.1 - Operatorul în desfășurarea activităților specifice în cadrul amplasamentului: "Bazin didactic de înot" va exercita folosința şi supravegherea în bune condiţii a amplasamentului, se va ingriji de gestionarea eficientă a apei, energiei electrice și gazelor naturale, etc., astfel încât să nu se încarce artificial costurile de exploatare ale amplasamentului, iar în cazul în care atât instalațiile de utilități publice cât și dotările, utilajele, sistemele, bunurile mobile din cadrul amplasamentului necesită intervenții de întreținere/mentenanță curentă, înlocuiri, reparații curente/capitale, etc. va informa imediat în scris Proprietarul Municipiul Moreni (Primăria Moreni) în vederea luării măsurilor necesare.

12.2 - Operatorul în desfășurarea activităților specifice în cadrul amplasamentului: "Bazin didactic de înot" va asigura funcționarea, exploatarea eficace în regim de continuitate şi permanenţă, în mod direct, conform destinației acestuia, exercitând obligația de supraveghere și protecție împotriva incendiilor și efracției, în conformitate cu normele legale în vigoare şi răspunzând de toate activitățile desfasurate în incinta acestuia, cu respectarea tuturor actelor normative incidente și prin angajarea/colaborarea cu personalul corespunzător pentru buna desfăşurare a activităţilor, iar în acest sens va angaja în nume propriu următoarele...

12.3 - Operatorul nu va folosi și nu va permite altor persoane folosirea  amplasamentului: "Bazin didactic de înot": 

  • pentru nicio altă activitate sau scop, în niciun mod sau pentru nicio altă destinație, care ar contraveni folosinței permise;
  • în orice scop care produce zgomot, este periculos, ilegal, imoral sau tulbură, sau cauzează daune, sau afecteaza Proprietarul, sau deținătorii, sau ocupanții oricărei proprietați învecinate sau care implică folosirea oricarei substanțe care poate fi dăunatoare, poluantă sau contaminantă.

12.4 - Operatorul în desfășurarea activităților specifice în cadrul amplasamentului: "Bazin didactic de înot" va  obține şi va menţine pe cheltuiala sa, în nume propriu de la autoritățile competente Autorizația sanitară de funcționare și orice acord, aviz, autorizație necesară. 

12.5 - Operatorul prin activitățile proprii desfășurate va împiedica degradarea sau deteriorarea instalațiilor de utilitate publică din cadrul amplasamentului "Bazin didactic de înot" (instalații de alimentare cu apă, canalizare, gaze naturale, energie electrică și termică) precum și accesul și manevrarea instalațiilor, sistemelor și utilajelor de către persoane neautorizate.

12.6 - Operatorul, va asigura pentru desfășurarea activităților specifice în cadrul amplasamentului: "Bazin didactic de înot", îndeplinirea tuturor sarcinilor care-i revin, privind respectarea Cap. IX - Norme igienico-sanitare în domeniul funcționării și exploatării piscinelor de uz public din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014, cu modificări și completări, și va realiza următoarele măsuri:

12.6.1 - Măsuri privind întreţinerea bazinului, duşurilor, grupurilor sanitare, etc , astfel:

a) filtrarea şi dezinfecţia apei din bazin, cu scopul îndepărtării particulelor, poluanţilor, microorganismelor şi altora;

b) utilizarea echipamentelor specifice pentru distribuţia eficientă a dezinfectantului în bazin şi îndepărtarea apei contaminate;

c) curăţarea bazinului pentru eliminarea biofilmului de pe suprafeţe, a sedimentelor depuse pe fundul bazinului, precum şi a particulelor absorbite de filtre;

d) ventilarea corespunzătoare a bazinului.    

12.6.2. - Măsuri în vederea asigurării condiţiilor igienico-sanitare, astfel:

a) circuitul beneficiarilor cu picioare desculţe sau în papuci de baie va fi delimitat de celelalte căi de circulaţie de tip "încălţat";

b) accesul beneficiarilor către suprafaţa adiacentă bazinului se face obligatoriu prin trecerea prin pediluviul bazinului, alimentat cu apă potrivit prevederilor legale în vigoare şi cu un nivel al clorului rezidual liber de 2 mg/l.

12.6.3 - Măsuri în vederea asigurării condiţiilor de igienă şi funcţionalitate, astfel: 

a) Operatorul va stabili un responsabil de bazin.    

b) Responsabilul de bazin  va avea, în condiţiile legii, cel puţin următoarele obligaţii/atribuții:

  • să asigure buna funcţionare a "Bazinului  didactic de înot";
  • să asigure respectarea cerinţelor igienice şi ambientale în interiorul, precum şi calitatea fizico-chimică şi microbiologică a apei din bazin;
  • să întocmească planul de supraveghere şi control intern privind funcţionarea bazinului, în care se prevăd cel puţin următoarele:
    • descrierea sistemului funcţional al bazinului cu includerea cerinţelor prevăzute la punctul 12.6.1;
    •  programul de monitorizare şi întreţinere a sistemului de la pct. a.;
    • procedurile de operare în condiţii normale de funcţionare, cu includerea cerinţelor privind recircularea apei, curăţarea corespunzătoare şi dezinfecţia întregii suprafeţe a bazinului 
    • procedurile de operare în caz de incidente specifice sau poluări accidentale care pot să modifice calitatea apei;
    • planul general de urgenţă şi procedura de evacuare;
  • să supravegheze respectarea de către beneficiarii bazinului a măsurilor de igienă (accesul persoanelor în bazin este permis numai după ce, în prealabil, au făcut duş şi au trecut cu picioarele prin pediluviu; și accesul în bazin al persoanelor purtătoare de boli transmisibile, plăgi deschise, dermatite sau dermatoze este interzis.)
  • să urmărească potrivit programului stabilit pentru supraveghere şi control intern, realizarea în toate spaţiile bazinului a activităţilor de curăţenie zilnică şi dezinfecţie, gestionarea deşeurilor, măsuri de combatere a insectelor şi rozătoarelor (dezinsecţie şi deratizare) şi altele asemenea, cu respectarea prevederilor Art. 47 – 52 din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014, cu modificări și completări;
  • să deţină și să completeze zilnic registrul prevazut la Art. 106, din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014, cu modificări și completări;
  • să urmărească calitatea apei din bazin astfel încât aceasta să se încadreze în valorile maxime admise prevăzute în Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, cu modificările şi completările ulterioare.
  • să urmărească parametrii fizico-chimici de evaluare a calităţii apei din bazin prin aplicarea prevederilor Art. 103, Art. 105, Art. 107, Art. 111 din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014, cu modificări și completări.
  • să urmărească ca substanţele/produsele chimice achiziționate și folosite ca dezinfectante pentru apa de îmbăiere din bazin, precum şi pentru operaţiunile de tratare, curăţenie şi dezinfecţie a suprafeţelor şi grupurilor sanitare să fie avizate/autorizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, conform legii.

12.7 - Operatorul pentru desfășurarea activităților specifice în cadrul amplasamentului: "Bazin didactic de înot" va aplica măsurile necesare privind condițiile de siguranță în exploatare a amplasamentului, igienă și siguranță la locul de muncă și normele de protecție a muncii în conformitate cu legislația aplicabilă. În acest sens va angaja/asigura personalul necesar și va aplica metode sigure de lucru pentru toate activităţile desfășurate în sensul prezentului contract sau orice alte activităţi care au legătură cu acesta, pentru a asigura securitatea şi sănătatea propriilor angajaţi, precum şi a reprezentanţilor Asociatului Proprietar şi a oricărei alte persoane (beneficiari) care folosesc incinta amplasamentului: "Bazin didactic de înot", iar în acest sens va asigura :    

  • avertizarea scrisă şi la loc vizibil pe panouri a informațiilor cu grad de risc;
  • stabilirea Avizierului la recepția bazinului, zonă unde vor fi publicate toate informațiile utile;
  • personalul calificat în acţiunile de salvare a celor aflaţi în pericol de înec în timpul programului de agrement cu publicul (program liber);
  • personalul necesar pentru buna funcționare a bazinului;
  • pentru evitarea accidentelor/situatiilor de risc, zona va fi supravegheată video permanent;
  • buna funcţionare a iluminatului public în incintă (impreună cu Proprietarul);
  • supravegherea personalului angajat;
  • încheierea contracte/convenții cu persoane fizice autorizate și juridice în vederea desfășurării în condiții de eficiiență a activitaților bazinului;

     Operatorul  în desfășurarea  activităților specifice în cadrul amplasamentului: "Bazin didactic de înot" va asigura pe toată durata exploatării, va procura și menține fondurile necesare pentru realizarea următoarelor cheltuieli: cheltuieli cu personalul propriu angajat; cheltuieli cu colaboratorii; cheltuieli de achiziție produse de igienă și curățenie (detergenți, săpun, dezinfectanți, etc); cheltuieli de achiziție  consumabile (hârtie igienică, covorașe dezinfectante, protecții încălțăminte, lavete, mopuri profesionale, birotică, etc.); cheltuieli de achiziție aparate pentru igienizare și curățare (aparat de spălat cu presiune, aspiratoare, etc.); cheltuieli de achiziție  pentru  amenajarea unui spațiu pentru depozitarea produselor de igienă, curățenie, consumabile; cheltuieli de achiziție pentru amenajarea spațiului destinat activităților de secretariat (birou, rafturi, scaun birou, etc); cheltuieli de achiziție aparatură electronică și birotică (casă de marcat, aparat plată online, casă de marcat imprimantă profesională, etc); cheltuieli de achiziție substanțe biocide avizate pentru întreținerea calității apei din bazin (clor lichid, PH lichid, soluție antialge, floculant, etc.); cheltuieli de achiziție  pentru verificarea zilnică a calității apei din bazin (aparat măsurare valori substanțe chimice, set teste, etc);  cheltuieli cu analize de laborator DSP Dambovita (examene microbiologice al apei din bazin, etc.).


Art.13.  -  Obligațiile personalului angajat al Operatorului: 

13.1 - Personalul angajat al Operatorului trebuie să respecte cu strictețe prezentul regulament, atribuțiile din fișa postului și sarcinile încredințate, programul de lucru  stabilit de către șefii săi ierarhici, obligațiile contractuale aferente contractului de muncă; Să păstreze ordinea şi curăţenia la locul de muncă în permanență.

13.2 - Personalul angajat al Operatorului trebuie să se prezinte la serviciu în perfectă stare de sănătate și odihnă fiind interzisă prezentarea la serviciu în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor, fumatul în incinta şi anexele bazinului (vestiare, duşuri, etc.) precum și consumul de alcool sau droguri în timpul programului de lucru.

13.3 - Angajaților Operatorului le este interzisă introducerea în incinta amplasamentului: "Bazin didactic de înot" a bunurilor materiale străine precum și facilitarea accesului persoanelor străine care nu au calitatea de beneficiari, sau nu sunt reprezentantii Proprietarului – Municipiul Moreni precum și sustragerea de bunuri materiale de orice fel  existente pe amplasament,  fără aprobarea șefilor ierarhici din cadrul Operatorului.

13.4 - Personalul angajat al Operatorului are obligația să respecte cu strictețe disciplina la locul de muncă și să militeze pentru promovarea unui climat corespunzător, atât în relația cu  colegii de muncă/reprezentanții Proprietarului – Municipiul Moreni, cât și pentru beneficiarii activităților. Se subliniază necesitatea ca fiecare angajat să adopte o atitudine plină de respect și solicitudine, față de toți beneficiarii activităților care se desfășoară în în incinta amplasamentului: "Bazin didactic de înot" (abonați, clienți plătitori de bilet de intrare, sportivi, cursanți, aparținători) și să îndeplinească cu profesionalism, loialitate, corectitudine şi conştiinciozitate  îndatoririle de serviciu şi să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii oricui.

13.5 - Angajații Operatorului, conform atribuțiilor din fisa postului sunt obligatisă supravegheze în permanenţă respectarea de către beneficiarii activităților care se desfășoară în incinta amplasamentului: "Bazin didactic de înot" (abonați, clienți plătitori de bilet de intrare, sportivi, cursanți, aparținători, colaboratori)/ instructori/ antrenori/însoțitori a circuitului igienico-sanitar din bazin,  precum și la respectarea prezentului regulament, iar în cazul folosirii necorespunzătoare și defectuoase din care rezultă pagube a dotărilor/echipamentelor/bunurilor mobile  specifice din cadrul amplasamentului de către beneficiari/instructori/antrenori/însoțitori să întocmească proces-verbal în care să menționeze neregulile apărute,  persoanele vinovate identificate, obiectul pagubei, valoarea estimată a pagubei, precum și sancţiunile aplicate/masurile propuse, în vederea recuperării pagubei. 

13.6 - Angajații Operatorului, conform atribuțiilor din fișa postului au dreptul dar și obligația să încaseze la receptia organizată la intrarea în incinta amplasamentului: "Bazin didactic de înot" contravaloarea activităților solicitate de beneficiari și după caz să emită/verifice și/sau să vizeze legitimațiile/abonamentele/ invitațiile/biletele de intrare (in varianta realizată de Operator) și potrivit cărora va fi asigurat accesul beneficiarilor în incinta Bazinului didactic, cu respectarea tarifelor stabilite si aprobate de către Consiliul Local al Municipiului Moreni.

13.7 - Angajații Operatorului, conform atribuțiilor din fișa postului au dreptul dar și obligația, (după exercitarea dreptului si obligației de la punctul 13.6) să predea/ primească de la beneficiari cheile aferente cușetelor de vestiar în baza tabelului special întocmit; Să primească și să păstreze obiectele găsite în incinta bazinului și să facă demersurile necesare pentru identificarea proprietarului.

13.8 - Tot personalul angajat al Operatorului este obligat:

  • Să respecte cu strictețe regulile P.S.I. din incinta amplasamentului: "Bazin didactic de înot" în activitatea desfășurată;
  • Să își însușească și să respecte prevederile legislaţiei din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi măsurile de aplicare a acestora;
  • Să își desfasoare activitatea în așa fel, încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât și pe celelalte persoane participante la procesul de munca (colegi, beneficiari/instructori/antrenori/însoțitori, etc). 
  • Să comunice imediat angajatorului şi/sau lucrătorilor desemnaţi orice situaţie de muncă despre care au motive întemeiate să o considere un pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, precum şi orice deficienţă a sistemelor de protecţie;
  • Să refuze întemeiat executarea unei sarcini de muncă dacă aceasta ar pune în pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională persoana sa cât și pe celelalte persoane participante la procesul de muncă (colegi, beneficiari/instructori/antrenori/însoțitori, etc). 
  • Să informeze de îndată conducerea Operatorului despre orice deficiență constatată sau eveniment petrecut în activitatea desfășurată;
  • Să coopereze cu angajatorul şi/sau cu lucrătorii desemnaţi, atât timp cât este necesar, pentru a face posibilă realizarea oricăror măsuri sau cerinţe dispuse de către inspectorii de muncă şi inspectorii sanitari, pentru protecţia sănătăţii şi securităţii lucrătorilor;
  • Să coopereze, atât timp cât este necesar, cu angajatorul şi/sau cu lucrătorii desemnaţi, pentru a permite angajatorului să se asigure că mediul de muncă şi condiţiile de lucru sunt sigure şi fără riscuri pentru securitate şi sănătate, în domeniul său de activitate;
  • Să acorde ajutor, atat cat este rațional posibil, oricărei alte persoane, aflate intr-o situație de pericol;
  • Să dea relaţiile solicitate de către inspectorii de muncă şi inspectorii sanitari.
  • Să respecte şi să aplice prevederile actelor normative din domeniul prelucrării datelor cu caracter personal, a Regulamentului UE 679/2016, precum şi a legislației interne specifice;
  • Să prelucreze in mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată, numai datele cu caracter personal necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu;
  • Să păstreaze confidenţialitatea și securitatea datelor cu caracter personal prelucrate, a contului de utilizator, a parolei/codului de acces la sistemele informatice/bazele de date prin care sunt gestionate date cu caracter personal;
  • Să respecte măsurile de securitate, precum şi celelalte reguli stabilite în cadrul amplasamentului: "Bazin didactic de înot".


Art. 14.  -  Obligațiile antrenorilor/instructorilorsportivi

14.1 - Antrenorii și instructorii de înot au obligația de a respecta întocmai prevederile prezentului regulament și de a se conforma avertizărilor și recomandărilor realizate prin afișele și panourile de avertizare din incinta amplasamentului: "Bazin didactic de înot" precum și celor transmise verbal de către personalul deservent al Operatorului. 

14.2 - Antrenorii și instructorii au obligația personală să-și instruiască sportivii/”elevii”: să nu alerge, să nu se îmbrâncească; de a avea comportament civilizat pe toată durata antrenamentului sau cursului de înot;  să respecte:  "Reglementările  privind  folosirea dotărilor şi desfăşurarea diferitelor activităţi specifice" (circuitele igienico-sanitare, accesul în bazin, accesele desemnate pentru echipare/dezechipare interdictiile, etc. prevăzute în prezentul regulament) și utilizarea, exploatarea în mod corect, fără a cauza  daune  dotărilor/echipamentelor/bunurilor mobile  specifice din cadrul amplasamentului.

14.3 - Antrenorii și instructorii au obligația de a verifica personal ținuta tuturor sportivilor și „elevilor” pe care îi instruiește/antrenează controlând dacă aceștia au respectat cu strictețe toate regulile de igienă personală și circuitele igienico-sanitare, pentru desfășurarea activităților de înot prevăzute de prezentul regulament.

14.4 - Antrenorii și instructorii au obligația să trimită periodic (conform Art. 9.13) sportivii și ”elevii” la controlul medical și - în vederea protejării sănătății proprii a acestora, prevenirii infectării apei și a îmbolnăvirii celorlalți beneficiari și să nu-i primescă la activitățile sportive pe cei care nu posedă adeverință medicală în termen de valabilitate.

14.5 - Antrenorii și instructorii sunt răspunzători pentru orice accident produs în timpul antrenamentului sau cursului de înot, precum și pentru orice daună provocată personal sau de sportivii și ”elevii” acestora. Pentru evitarea și diminuarea acestor riscuri, antrenorii și instructorii trebuie să ia, din timp, toate măsurile necesare de prevenire. 

14.6 - Antrenorii și instructorii nu vor părăsi incinta bazinului înainte de a se asigura că toți sportivii și „elevii” pe care îi instruiesc/antrenează au părăsit-o în siguranță.

14.7 - Antrenorii și instructorii au obligația ca în situația în care sunt nevoiți să absenteze de la o ședință de antrenament/instruire, să desemneze (prin împuternicire scrisă personal), un înlocuitor (antrenor/instructor autorizat/atestat), care să fie adus la cunoștința conducerii Operatorului și acceptat de către acesta până la momentul începerii activității. În cazul în care această situație nu poate fi îndeplinită ședința de antrenament/instruire se reprogramează cu acordul beneficiarului.

14.8 - În orice problemă organizatorică privind activitățile de înot desfășurate în incinta amplasamentului: "Bazin didactic de înot" pe care nu o au în zona de proprie de influență, antrenorii și instructorii se vor adresa conducerii Operatorului, care are obligația de a-i susține deplin în direcția celei mai bune organizări a activităților. 

14.9 - Antrenorii și instructorii în desfășurarea activităților de înot desfășurate în incinta amplasamentului: "Bazin didactic de înot", mai au următoarele obligații :

  • Să respecte programul de funcționare al amplasamentului și tabelul de programari aferent pe tipuri de activități și categorii de beneficiari  întocmit/aprobat de Operator;
  • Să utilizeze doar culoarele de înot/zonele de bazin alocate de Operator;
  • Să respecte după caz fișa postului întocmită de Operator/condițiile și obligațiile contractuale din contractul/convenția încheiată cu Operatorul;
  • Să asigure integritatea fizică a cursanţilor (sportivi și „elevi”) pe care îi instruiesc/antrenează (inclusiv prin acțiuni de salvare a celor expuși la pericol de înec), și prin instruirea și supravegherea acestora de la intrarea și până la ieșirea din incinta amplasamentului;
  • Să folosească în procesul de instruire un limbaj adecvat adaptat cerințelor și vârstei beneficiarilor și să manifeste o conduită specifică unui bun pedagog;
  • În timpul antrenamentelor/instruirii să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice și/sau a drogurilor;
  • Să nu fumeze în incinta şi anexele bazinului (vestiare, duşuri, etc);
  • Să predea orice obiect care-i nu-i aparține, găsit în incinta bazinului, personalului deservent al acestuia;
  • Să păstreaze ordinea, disciplina şi curăţenia în incinta bazinului;
  • Să-şi instruiască și să supravegheze cursanții astfel încât aceștia: să nu alerge, să nu se îmbrâncească, să nu acceseze bloc starturile bazinului decât în mod organizat, să nu se joace cu mingea sau alte obiecte pe plaja bazinului și ca aceștia să aibă un comportament civilizat pe toată perioada ședinței și până la ieșirea din incintă;
  • Să nu părăsească plaja bazinului, atât timp cât cursanţii (sportivi și „elevi”) se află în apa bazinului, fără a anunța în prealabil conducerea Operatorului pentru a putea fi înlocuiți;
  • Să nu organizeze/susțină cursuri de înot și/sau antrenamente sportive cu Beneficiarii care au optat, achitat și desfășoară în incinta bazinului activități de înot recreative și de agrement – program liber cu publicul larg fără instructor sportiv antrenor;
  • Să respecte cu strictete regulile P.S.I. din incinta amplasamentului: "Bazin didactic de înot" în activitatea desfășurată;
  • Să își insușească și să respecte prevederile legislaţiei din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi măsurile de aplicare a acestora;
  • Să își desfășoare activitatea în așa fel, încat să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât și pe celelalte persoane participante la procesul  instruire/antrenament (beneficiari/alți instructori/antrenori/însoțitori, etc);
  • Să comunice imediat Operatorului şi/sau lucrătorilor desemnaţi ai acestuia orice situaţie de muncă despre care au motive întemeiate să o considere un pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, precum şi orice deficienţă a sistemelor de protecţie;
  • Să refuze întemeiat executarea unei sarcini de muncă dacă aceasta ar pune în pericol de accidentare sau îmbolnavire profesională persoana sa cât și pe celelalte persoane participante la procesul de muncă (beneficiari/instructori/antrenori/însoțitori, etc);
  • Să informeaze de îndată conducerea Operatorului despre orice deficiență constatată sau eveniment petrecut în activitatea desfășurată;
  • Să coopereze cu Operatorul şi/sau cu lucrătorii desemnaţi ai acestuia, atât timp cât este necesar, pentru a face posibilă realizarea oricăror măsuri sau cerinţe dispuse de către inspectorii de muncă şi inspectorii sanitari, pentru protecţia sănătăţii şi securităţii lucrătorilor;
  • Să coopereze, atât timp cât este necesar, cu Operatorul şi/sau cu lucrătorii desemnaţi aia acestuia, pentru a permite angajatorului să se asigure că mediul de muncă şi condiţiile de lucru sunt sigure şi fără riscuri pentru securitate şi sănătate, în domeniul său de activitate;
  • Să acorde ajutor, atât cât este rațional posibil, oricărei alte persoane, aflate intr-o situatie de pericol;
  • Să dea relaţiile solicitate de către inspectorii de muncă şi inspectorii sanitari.
  • Să respecte şi să aplice prevederile actelor normative din domeniul prelucrării datelor cu caracter personal, a Regulamentului UE 679/2016), precum şi a legislației interne specifice;
  • Să prelucreze în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată, numai datele cu caracter personal necesare îndeplinirii atribuţiilor proprii;
  • Să păstreaze confidenţialitatea și securitatea datelor cu caracter personal prelucrate, a contului de utilizator, a parolei/codului de acces la sistemele informatice/bazele de date prin care sunt gestionate date cu caracter personal;
  • Să respecte măsurile de securitate, precum şi celelalte reguli stabilite in cadrul amplasamentului: "Bazin didactic de înot". 

 

Art. 15.  -  Obligațiile Beneficiarilor

15.1 - În vederea practicării de activități de înot (agrement, sportive, didactice, etc.) în incinta Bazinului didactic de înot, toţi beneficiarii persoane fizice (adulți/copii)  sunt obligaţi : 

  • Să respecte prevederile prezentului Regulament și toate indicaţiile afişate la intrarea în incintă precum şi pe cele venite din partea personalului deservent al bazinului;
  • Să respecte programul de funcționare al amplasamentului și tabelul de programari aferent pe tipuri de activități și categorii de beneficiari  întocmit/aprobat de Operator.
  • Să respecte cu strictețe regulile P.S.I. din incinta amplasamentului: "Bazin didactic de înot"  în activitatea desfășurată;
  • Persoanele care încalcă prezentul Regulament vor fi evacuate de personalul deservent al bazinului, iar în cazul repetării actelor de indisciplină li se va interzice accesul în incinta, chiar dacă abonamentul/biletul lor este încă în perioada de valabilitate;
  • La producerea de pagube sau exploatare defectuoasă a bunurilor din dotarea amplasamentului, persoanele vinovate vor suporta integral paguba produsă. Refuzul de a suporta pagubele produse prin utilizarea defectuoasă/producerea de distrugeri dotărilor bazinului/echipamentelor/spațiilor sau oricăror altor bunuri puse la dispoziție, atrage după sine consecințele prevăzute de reglementările legale în vigoare;
  • Să solicite accesul în incintă doar dacă au achitat, în prealabil, contravaloarea abonamentului corespunzător activității pe care o desfășoră/biletului și/sau să prezinte la intrare dovada calității de Beneficiar (abonament, legitimație, invitație). Persoanele care în urma unei verificări efectuate de către personalul deservent al bazinului nu pot justifica calitatea de Beneficiar vor fi evacuate din incintă. Beneficiarii vor păstra documentele de acces în incintă până la ieşirea din incintă, respectiv pe toată durata valabilității lor (în cazul abonamentelor, legitimațiilor).
  • Preluarea de Beneficiari a cheilor cușetelor din vestiarele bazinului se face la recepţia din incinta amplasamentului, conform următoarelor reguli: după ce Beneficiarul a intrat în posesia documentului care-i permite accesul în incintă, acesta  primește de la recepție cheia cușetei de vestiar cu numărul aferent. Numele și prenumele Beneficiarului împreună cu numărul cușetei alocate vor fi înregistrate într-un tabel special (cu caracter intern și care va fi păstrat 24 ore) în scopul gestionării de catre personalul deservent al Bazinului a locurilor libere și cheilor;  După finalizarea activității în bazin, la ieșirea Beneficiarului din vestiar, acesta va preda cheia la recepție, în tabelul special confirmându-se primirea acesteia; în cazul în care Beneficiarul pierde sau distruge cheia, acesta este obligat să achite Operatorului tariful de pierdere/deteriorare cheie menționat în Anexa 1.
  • Beneficiarii sunt obligați să posede și să utilizeze echipament adecvat activităților de natație: slip/costum de baie/short de baie, cască de protecție capilară pentru natație, prosop și ochelari de înot (recomandabil). Nu este permis înotul cu haine de stradă precum și pantalonii de stradă  ¾, pantaloni de sport. Adulții și copii cu probleme de incontinență urinară (PMR și alte persoane) sunt obligați să poarte scutece absorbante speciale, dublate cu materiale speciale care să le asigure etanșeitatea și impermeabilitatea.
  • Beneficiarii sunt obligați să treacă la echipamentul descris mai sus, imediat după intrarea în incinta Bazinului de înot, depunând ținuta de stradă (hainele, încălțămintea) și celelalte obiecte personale (care exced echipamentului de natație) în cușeta de vestiar care corespunde cheii atribuite la intrare; înainte de părăsirea vestiarului, în scopul intrării în zona bazinului propriu-zis, beneficiarul este obligat să se asigure: cușeta de vestiar este închisă și cheia se află în posesia sa.

Beneficiarii sunt obligați înaintea intrării în apă, purtând echipamentul descris mai sus, să urmeze, în mod obligatoriu, circuitul igienico-sanitar inițial necesar, după cum urmează: utilizare toalete; spălare la duș cu săpun/gel de duș (după folosirea dușului utilizatorul are obligația să  închidă robinetul); deplasarea cu papuci, până la intrarea în apă (deplasările cu papucii uzi se vor face cu atenție maximă, în vederea evitării alunecării și căderii); accesul în bazin  pe scări;

  • Beneficiarii sunt obligați să se supună observațiilor/indicațiilor/recomandărilor personalului deservent al bazinului/antrenorilor/instructorilor, atât în momentul intrării în bazin, cât și pe toată perioada utilizării acestuia;
  • În situațiile în care copilul sub 8 ani care urmează să practice activitate de înot este însoțit de un părinte/persoană de sex opus, se va utiliza vestiarul corespunzător sexului copilului.  Este interzisă intrarea barbaților în vestiarul femeilor și invers, cu excepția situației prevăzute mai sus;
  • Accesul la dușuri se face folosind papuci. Este interzis accesul barbaților la dușul femeilor și invers.
  • Adoptarea unei atitudini decente este obligatorie atât la duș cât și în vestiar. Beneficiarii se schimbă de haine în spațiile din vestiarele special amenajate în acest sens.
  • Beneficiarii sunt obligați în timpul activității de înot, să respecte regula potrivit căreia sensul de deplasare pe culoarul de înot este mereu partea dreaptă a acestuia (față de linia de marcaj de pe fundul bazinului) și să  respecte ceilalţi Beneficiari.
  • Beneficiarii sunt obligati după încheierea activității sportive, la ieșirea din bazin, să urmeze circuitul igienico-sanitar final necesar, după cum urmează: deplasarea cu papuci, până la zona de dușuri; spălarea la duș, cu săpun/gel de duș; după folosirea dușului utilizatorul are obligația să închidă robinetul; deplasarea cu papuci, până la vestiare (deplasările cu papucii uzi se vor face cu atenție maximă, în vederea evitării alunecării și căderii);
  • Beneficiarii sunt obligați după circuitul igienico-sanitar final să își schimbe (doar în cabinele de echipare/dezechipare din zona vestiarelor) echipamentul de natație cu ținuta (hainele și încălțămintea) de stradă care au fost depuse în cușeta de vestiar corespunzător cheii atribuite la intrarea în incinta Bazinului,  iar ulterior să predea cheia (în aceeași stare fizică, asumându-și orice deteriorare/pierdere/sustragere) la recepția din incinta Bazinului și eventual să predea la recepție orice obiect găsit în incinta Bazinului de înot, care nu îi aparține (astfel încât pierzătorul să îl poată recupera, pe baza unei solicitări, însoțită de o descriere cât mai exactă) și  să părăsească incinta bazinului;
  • Beneficiarii sunt obligati să respecte personalul deservent al bazinului/instructorii antrenorii ceilalti beneficiari și să utilizeze  fără a deteriora toată baza materială a amplasamentului (mobilier, aparatură, instalaţiile igienico-sanitare, etc.) în conformitate cu regulile exploatării normale; în cazul producerii de pagube, ca urmare a exploatării defectuoase, persoanele vinovate vor trebui să suporte, integral, paguba produsă;
  • Beneficiarii, pe lângă respectarea  interdicțiilor prevăzute Art. 10din prezentul regulament, sunt obligați:
    • Să nu fumeze în incinta şi anexele bazinului (vestiare, duşuri, etc) cu excepția locurilor amenajate din exterior;
    • Să nu scuipe, urineze sau să îşi sufle nasul în apa bazinului; 
    • Să păstreze curățenia și liniștea în toată incinta Bazinului şi să respecte normele igienico-sanitare;
    • Să nu consume alimente şi băuturi alcoolice în incinta şi anexele bazinului (vestiare, duşuri) sau să se afle sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor;
    •  Să nu alerge, să nu sară în apă sau să se joace imprudent pe marginea bazinului. Se interzice împingerea în apă a persoanelor aflate pe marginea bazinului;
    • Să nu folosească un limbaj obscen, necuviincios, gesturi indecente ori violente, cât şi un comportament care să afecteze confortul şi integritatea fizică ale celorlalți Beneficiari şi ale personalului bazinului; 
  • Beneficiarii își asumă responsabilitatea pentru obiectele personale lăsate în cușeta de vestiar și/sau în incinta bazinului;
  • Însoțitorii/asistenții persoanelor cu mobilitate redusă (P.M.R.) își asumă întreaga responsabilitate pentru respectarea prezentului regulament, supravegherea și integritatea fizică a persoanelor pe care le însoțesc/asistă, pe toată durata utilizării Bazinului de Înot didactic.

15.2 - Echipament sau jucării pentru activități de înot permise/nepermise în incinta Bazinului didactic de înot:

  • Sunt permise toate articolele pentru înotat: colaci, plute mici, aripioare, veste, bare de înot, labe, palmare, flotoare.
  • Nu sunt permise: bărci gonflabile, rafturi, saltele gonflabile, mingi.

15.3 - Reguli pentru înotători:

  • Persoanele care nu știu să înoate vor folosi pentru inițiere partea cu adâncimea cea mai mică a bazinului;
  • Persoanele care nu știu să înoate și au o înalțime de sub 1,20 m trebuie să poarte echipamente de plutire;
  • Culoarele (centrale) trebuie rezervate/alocate de Operator persoanelor care doresc să înoate lungimi de bazin fără să fie deranjate. Cei care nu doresc să înoate lungimi de bazin trebuie să rămână pe culoarele de margine;
  • Pentru desfășurarea eficientă a activității de înot, înotătorii de lungimi de bazin vor înota pe dreapta culoarului, lângă cordon, lăsând mijlocul liber pentru a putea fi depășiți de alți înotători. De asemenea, atunci când vor porni de la capăt, vor lăsa un avans înotătorului din față, astfel încât să nu fie nevoiți să-l depășească;
  • Opririle se fac doar la capătul bazinului, într-o parte a culoarului.


CAPITOLUL  V – Sancţiuni


Art.16.  -  Nerespectarea  prevederilor prezentului Regulament conduce la aplicarea de către Operator a următoarelor măsuri, după cum urmează:

  • Comportamentul indecent, agresiv, violent al beneficiarilor în incinta Amplasamentul "Bazin didactic de înot" față de personalul angajat al Operatorului, instructori/antrenori de înot sau față de alți beneficiari, manifestat prin injurii, scandaluri, limbaj și gesturi ofensatoare, abuzuri verbale – prin cuvinte care jignesc, calomniază, abuzuri fizice, etc. va conduce la evacuarea persoanelor vinovate din incinta amplasamentului de către personalul de pază, persoane vinovate care vor fi sancționate prin pierderea calității de beneficiar și anularea abonamentului (fără restituirea contravalorii rămase a acestuia), astfel: la prima abatere le va fi interzis accesul în bazin pentru o perioadă 30 de zile; la a doua abatere le va fi interzis accesul în bazin pe perioadă nedeterminată;
  • Încălcarea repetată de către beneficiari a regulilor igienico-sanitare prevazute în prezentul Regulament conduce la interzicerea de către Operator a accesului în incinta amplasamentului "Bazin didactic de înot" și la anularea abonamentului, fără restituirea contravalorii rămase a acestuia astfel: la prima abatere le va fi interzis accesul în bazin pentru o perioadă 30 de zile; la a doua abatere le va fi interzis accesul în bazin pe perioadă nedeterminată. Sancțiunea de mai sus se aplică și pentru nerespectarea ordinii și curățeniei în incinta amplasamentului;
  • Persoanele stabilite ca vinovate de producerea de pagube sau distrugeri prin utilizarea defectuoasă a bunurilor/echipamentelor/instalațiilor din dotarea "Bazin didactic de înot" vor suporta, integral, pagubele produse. Operatorul în mod independent sau împreună cu antrenorii și instructorii sub supravegherea cărora își desfășoară activitatea persoanele vinovate, vor întocmi un proces verbal în care se vor consemna neregulile apărute, persoanele implicate/vinovate, condițiile producerii evenimentului cauzator de prejudicii și sancțiunile ce se impun; iar refuzul persoanelor vinovate de a suporta pagubele produse va atrage consecințele prevăzute de reglementările legale în vigoare;
  • Nerespectarea oricăror alte reglementări, norme şi prevederi legale în vigoare incidente prezentului Regulament atrage după sine suportarea consecinţelor de către persoana/persoanele vinovate.
  • Operatorul și Proprietarul nu sunt ținuți răspunzători pentru pagubele/accidentele/prejudiciile/etc., produse/suportate de beneficiarii activităților din incinta amplasamentului "Bazin didactic de înot" și datorate culpei acestora și/sau nerespectării de către aceștia a prezentului Regulament precum și legislației în vigoare aplicabile, astfel că orice neînţelegere apărută în acest sens va fi rezolvată, pe cât posibil, pe cale amiabilă, iar cazul imposibilității de rezolvare pe o asemenea cale, litigiile vor fi rezolvate în instanță.


CAPITOLUL  VI – Dispoziţii finale 


Art.17 - În cadrul activităților de reclamă/promovare a amplasamentului "Bazin didactic de înot", Operatorul poate organiza competiții sportive de înot, singur sau în parteneriat gratuit sau la tarife negociate.

Art.18 - Operatorul are dreptul de a selecta Beneficiarii activităților care se desfășoară în incinta amplasamentului "Bazin didactic de înot", în funcție de locurile disponibile, acordul instructorilor/antrenorilor de înot angajați/colaboratori și în conformitate cu prevederile prezentului Regulament.

Art.19 - Operatorul îşi rezervă dreptul de a iniția orice modificări/completări/actualizări la prezentul Regulament, ori de câte ori este necesar, în funcţie de necesitățile de natură tehnică, tehnologică şi legislativă modificări/completări/actualizări care vor fi supuse spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Moreni.

Art. 20 - Prezentul Regulament intră în vigoare de la data intrării în vigoare a Contractului de asociere care se încheie de Municipiul Moreni – Proprietar cu Operatorul - EBINSA-SPORT S.R.L., cu sediul social în Municipiul Târgoviște, strada Nicolae Dobrin, nr. 14, județul Dâmbovița, Cod Unic de înregistare 18155814, nr. de ordine în Registrul Comerțului J15/1208/2005, reprezentat legal prin administrator: Postolache Octavian-Ion.

Art.21 - Prezentul Regulamnet cuprinde următoarele anexe, care se constituie ca părţi integrante ale acestuia:

  • Tarifele aplicabile activităților care se desfășoară în cadrul amplasamentulul „Bazin didactic de înot” situat la adresa: Moreni, strada 22 Decembrie 1989, nr. 119A, județul Dâmbovița – Anexa  nr. 1. 
  • Programul de funcționare aplicabil activităților care se desfășoară în cadrul amplasamentulul "Bazin didactic de înot" situat la adresa: Moreni, strada 22 Decembrie 1989, nr. 119A, județul Dâmbovița – Anexa  nr. 2.